Uppskattad resa till Väddö

01_vaddoDen 20 augusti anordnade Linnés Vänner en resa till Väddö i Lars Robergs fotspår. Intresset för resan blev överväldigande stort och platserna snabbt bokade. En kylig morgon utvecklades till en strålande varm och solig dag.

Längs resvägen till Väddö utforskades det lokala kultur- och naturlandskapet med intressanta besök varvade med korta föreläsningar. Biologen Mattias Iwarsson berättade bland annat om Roberg och Linné och den muterade Gulsporren (Peloria).

Vi stannade först vid Finsta gård och Bönegrottan, som enligt traditionen är förknippad med heliga Birgitta. Ordförande Ann-Mari Jönsson berättade om det svenska helgonets liv. Bönegrottorna visade sig vara två, och efter besök i dem båda intogs förmiddagskaffe på Finsta Livs och servering. Vi fick tips om att recept på deras ljuvliga smuliga vanilj- och apelsinrutor finns i tidningen Hembakat. druvhuset

Nästa anhalt var sjön Erken och Uppsala universitets forskningslaboratorium där vi togs emot och fick en visning av Silke Langenheder – Erkens nya föreståndare.

Lunchen intogs i 1700-talsmiljö på Svanberga gästgiveri och på vägen mot Grisslehamn anslöt Carina Bäckström från Väddö hembygdsförening och berättade om Väddö förr och nu. I Grisslehamns kapell berättade Eva Nyström om Lars Robergs liv och gärning och vi fick även information om den optiska telegrafen och historiska Grisslehamnsprofiler som Albert Engström.

Efter en tur i hamnen intogs eftermiddagskaffe i Kröns Handelsträdgård, där biologen Mats Eriksson berättade om djur- och växtvärld på Väddö, däribland den märkliga upptäckten av trilobiter.

gruppbild_vaddo

Inför avfärd från Kröns trädgård