Uppskattad resa till Lövstabruk

Den 15 augusti 2015 besökte Linnés vänner det gamla järnbruket Lövstabruk i Tierps kommun i nordöstra delarna av Uppland.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”image_browser” theme_id=”1″ gallery_id=”4″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_browser_width=”1000″ image_browser_title_enable=”1″ image_browser_description_enable=”1″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”1000″ popup_height=”500″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

Bilder: Se bildspel ovan!

Lövstabruk är ett av många järnbruk i Uppland. Bruket, som en gång var Sveriges största, har en intressant historia och en välbevarad bruksmiljö.

Vår bussresa startade kl 8.30 i Uppsala. Besöket i Lövsta bruk började med fika och visning av biblioteket. Laila Österlund från Carolina Rediviva men också verksam i Leufstabiblioteket, gav oss en mycket intressant specialvisning.

Efter biblioteket fick vi en guidad visning i brukets kyrka. I kyrkan finns den unika Cahmanorgeln. Kyrkans organist spelade ett stycke för oss.

En guide berättade om det välbevarade bruksområdet, med fina bruksgårdar utefter bruksgatan. Vi vandrade uppför gången i den fina trädgården mot Herrgården. En duktig guide förevisade herrgårdsbyggnadens nedre plan. Hon berättade också om brukets historia och vilka som verkat, som ägare till bruket.

Efter en god lunch åt vi på Värdshuset utefter Bruksgatan fanns det egen tid att t.ex. besöka hantverkshuset och herrgårdens trädgård.

Linnés vänners ”egna” naturforskare, Eva Nyström och Ingvar Svanberg, talade i voljären över ämnena De Geers fåglar och naturforskningen på Leufsta.

Dagen avslutades med kaffe i smedsbostaden. Under kaffestunden berättade smedsklädda kvinnor om smedshustrurnas situation.

Med detta avslutades besöket på Lövstabruk. Lite trötta och nöjda åkte vi mot Uppsala igen.

Programmet i detalj