Resa till Dalarna 16 aug

dalarnaResa till Dalarna 16 augusti

Välkomna att följa med på Linnés vänners heldagsarrangemang lördagen den 16:e augusti 2014. Vi åker från Uppsala tillsammans med buss och besöker under en dag platser som Linné såg under sina resor till Dalarna. Resan kommer fungera även för dig som inte kan gå så långt och vi tar paus för fika och lunch. Du får gärna ta med dig en vän som inte är medlem i sällskapet Linnés vänner också. Vår guide i Dalarna är Birgitta Berggren, numera pensionerad biologilärare med ett starkt intresse för naturen och Carl von Linné, som erhöll Linnés vänners pris i år. Anmälan senast 15 juni 2014.

 

Reseprogram:

Avresa från Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala, Norbyvägen 14, kl. 08.00

Första stoppet blir vid Svedens gård där vi får se bröllopsstugan där Linné gifte sig med Sara-Lisa Moraea år 1739. Vi får en guidad vandring i trädgården som anlades i samband med Linnéjubileét 2007 på samma plats som 1700-talsträdgården låg. Vi intar kaffe med smörgås och kaka hos Helen och Göran Knutsson som bor på gården.

Sedan åker vi den gamla vägen längs Varpan genom Bergsgården och Bjursås till gården Mårtanberg. På Mårtanberg blev Linné och hans sällskap bryskt avhysta då de under sin resa sökte mat till hästarna. Linné botaniserade i ett närliggande dike och fann där dvärgbläddra, Utricularia minor L. De som vill kan titta närmare på diket och försöka hitta bläddran.

Vi åker vidare längs Söderås by längs Linnés väg (Dalkarlsvägen) och besöker sedan Kyrkvallen i Rättvik och äter lunch på Stiftsgården.

Nästa stopp blir på Puttbo gård. Det är en gammal bergsmansgård där Linné bodde som ung då han besökte Falun. Här syns rester av den gamla trädgården. Vi kommer att se området vid Falu gruva där Linné studerade mineralogi.

Vårt sista stopp för dagen blir Staberg bergsmansgård med trädgård. Linné besökte aldrig denna går men den är en del av Världsarvet Falun och Kopparbergslagen. Den är känd för sin barockträdgård och där finns också ett klonarkiv av äppelsorter som bevaras inom POM – programmet för odlad mångfald.

Linnés vänner subventionerar en del av resan så att kostnaden per person för denna fina utflyktsdag (inklusive inträden, fika, lunch, guidning och bussresa) blir 500 kr.

Anmäl dig senast 15 juni via formuläret: http://tinyurl.com/p8j6hx7eller per e-post till elisabeth.langstrom@gmail.com eller per telefon kvällstid till Elisabeth Långström 070-167 9052. Anmälan är bindande.

 

Varmt välkomna!

Styrelsen för Föreningen Linnés vänner