Linnés Vänners utflykt till Dannemora och Österbybruk

Den 12 augusti anordnade Linnés Vänner en resa till Dannemora och Österbybruk. Resan blev mycket lyckad och uppskattad, även om vädret var lite omväxlande med både regn och sol

Under resans första etapp, berättade Lars Holmer lite om Upplands geologi och Linné som geolog.

Under det inledande morgonkaffet med god smörgås på vackra Hembygdsgården (vi uppskattade speciellt de vackra blomsterdekorationerna, bilden nedan) i Österby fick vi lyssna på folkmusik (bild direkt nedan).

Sedan gick resan vidare till Dannemora där vår kunnige guide Bengt Trolin visade runt, först på det intressanta nya mineralmuseet (bilden direkt nedan) samt det intressanta gruvmuseet och de djupa dagbrotten, bland annat den s.k. Storrymningen (bilden nedan)

Vi fick veta mycket om gruvans långa intressanta och dramatiska historia, samt om gruvarbetarnas svåra arbetsförhållanden.

Sedan gick färden vidare till Österbybruk där vi delades upp i två grupper som före och efter lunch fick intressanta visningar av Vallonsmedjan och Orangeriet (bilder nedan).

Den välsmakande lunchen intogs på Gammel Tammen.

Sist på programmet fanns tid för egna strövtåg och besök i de många olika delarna av bruket. Några av oss gick in i den vackra herrgården och parken (bilderna nedan), och sedan var det dags för eftermiddagskaffe och hemfärd.

Vi vill verkligen tacka alla våra fantastiskt kunniga och entusiastiska guider!