Sommarhälsning

Kära Linné-Vänner,

Nu är äntligen den härliga sommaren här med ljuvlig trädblomning och magisk syrendoft, kanske mer efterlängtad än någonsin på grund av pandemin med alla restriktioner. Men vi håller det glada humöret uppe genom att vara ute och njuta av det fantastiska vädret. Vi befinner oss ju tyvärr fortfarande i en pandemi med stor smittspridning. Även om trenden är nedåtgående, måste vi vara försiktiga och hålla avstånd. Vi vågar därför inte anordna någon resa i år heller, men nästa år har vi redan planerat att besöka det vackra Ängsö slott utanför Västerås. Det kommer att bli en härlig upplevelse. Vi avvaktar också med vår programverksamhet, men hoppas kunna komma igång med aktiviteterna senast under november-december.

Men bli nu inte nedslagna ty det finns mycket annat roligt ni kan göra under tiden. Just nu pågår utplanteringar av sommarblommor och köksväxter, så inom kort är det än mer blommigt i de linneanska trädgårdarna. Personalen sliter hårt i värmen och om ni råkar passera när de är ute och arbetar, ge dem gärna några uppmuntrade ord på vägen! 

I Linnéträdgården pågår utgrävningar i regi av Upplandsmuseet, med bland annat en paleobotaniker som letar efter rester av växter och odling från Linnés tid och även från äldre lämningar (mer info på deras hemsida). Det gör att det är lite stökigt på förgården under en tid. De linneanska trädgårdarna har börjat med sina aktiviteter igen. Varför inte njuta av sköna kvällar i Tropiska växthuset, öppet torsdag kl. 15–18 samt lördag-söndag 11–16. Njut av grönskan och lyssna på grodorna eller ta en vandring i kulturreservatet på Linnés Hammarby och sedan en fika på Café Sara Lisa (öppet tisdag–söndag 11–17).

Med reservation för att ändringar kan komma att ske, kontrollera vad som gäller för besökare på: https://botan.uu.se/besok-oss/oppettider-priser/oppettider-under-covid19-pandemin/ 

Utställningar och evenemang i de linneanska trädgårdarna:

1 juni – 18 juli kl. 11–17 Linnés Hammarby: Se Karin Berglunds fotografier kopierade i en teknik som användes på 1800-talet då det inte fanns något färdigt fotomaterial. Man måste göra allting själv, från att preparera pappret och blanda färgen till den färdiga bilden. En fotoutställning med fokus på blommor.

Lördagar och söndagar juni–augusti. Följ med på en helgvisning i Botaniska trädgården med start vid Tropiska växthuset. På svenska kl. 13 och på engelska kl. 14. Avgift 50 kr betalas via Swish eller i i Tropiska. Max 15 deltagare.

17 juni kl. 18–19 Linnés Hammarby: Bondens år. Kom och träffa bönderna på Hammarby och lyssna till hur man sköter markerna för att skapa ett 1700-talslandskap. Obligatorisk föranmälan via e-post till bokning@botan.uu.se senast 15 juni. Avgift 100 kr.

17 juni kl. 19–20.30 Music in the Garden: Anabel Montesinos. Spansk klassisk gitarr på Linneanums intima och stämningsfulla innergård. Anabel Montesinos är uppvuxen i den kultur- och traditionsrika trakten kring Sevilla i Södra Spanien och älskar rytmerna och melodierna i de spanska danserna. Cajsas kök erbjuder servering av mat och dryck i anslutning till konserten. Botaniska trädgården. Biljetter säljs via Tickster. Arrangör: Kulturentreprenör Klaus Pontvik.

23 juni – 26 september kl. 11-17 Linnéträdgården: Blommor, växter och natur – linneanska med vänner ställer ut. Utställning med ett urval av teckningar och målningar, från natur och trädgård, skapade av de linneanska trädgårdarnas personal och av medlemmar i vänföreningarna. Urvalet görs av intendenter vid Uppsala universitets konstsamlingar och vid Uppsala kommuns kulturförvaltning.

Detta är bara ett litet axplock av vad som händer i sommar. Alla övriga programpunkter finns på: http://botan.uu.se/utstallningar-evenemang/kalendarium/. Man kan också hålla sig uppdaterad via Facebook http://www.facebook.com/uppsalalinneanska och Instagramhttp://instagram.com/uppsalalinneanska

För att ytterligare sprida information om föreningens aktiviteter finns Linnés Vänner numera på Facebook https://www.facebook.com/linnesvanner.se där vi fortlöpande lägger ut ny information om våra aktiviteter och delar relevant information.

Passa nu på att njuta av vår fantastiska natur! Vår styrelsemedlem Ingvar Svanberg har skrivit en tankeväckande språkartikel, som ni kan fundera över när ni är ute och njuter av fåglarnas kvittrande musik: https://spraktidningen.se/artiklar/2021/04/namnen-som-kan-fara-och-flyga

Vi ber att få önska er alla en underbar sommar och ser fram emot att träffas under senhösten!

Styrelsen för Linnés Vänner

http://www.facebook.com/uppsalalinneanska